Geschiedenis

NL
 

Geschiedenis

Geschiedenis

In 1926 werd, na elf jaar bouw, het Koninklijk Instituut voor de Tropen voltooid. Het monumentale pand gelegen aan het Oosterpark, is in neorenaissance stijl ontworpen door vader en zoon Johannes Jacobus en Marie Adrianus van Nieukerken. Het gebouw werd gerealiseerd in opdracht van het Koloniaal Museum en de Vereeniging Koloniaal Instituut. 

Van museumcollectie naar onderzoek

In eerste instantie bood het Koninklijk Instituut voor de Tropen onderdak aan een collectie wonderbaarlijke voorwerpen en producten uit het Nederlands-Indië. Deze collectie vormde het uitgangspunt voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van handel, antropologie en gezondheidszorg in de toenmalige Nederlandse koloniën. Na dekolonisatie werden niet alleen de ‘Nederlandsche Overzeesche gewesten’ bestudeerd, maar de tropen in brede zin.

Symbolische elementen

Het hele gebouw is rijk versierd met symbolische elementen die verwijzen naar de verschillende culturen van de wereld en de koloniale geschiedenis van Nederland. Meer dan tien beeldhouwers hebben aan een overvloed aan sculpturen, houtsnijden en ijzeren smeedwerk gewerkt om zo de handel, industrie en buitenlandse betrekkingen te verbeelden. Met als pronkstuk de Marmeren Hal: de ontvangsthal waar maar liefst twaalf soorten marmer in zijn verwerkt.